Sunday, December 30, 2007

Rendang Tok


Bahan - bahan

500 gm daging lembu
250 gm isi kelapa - dihiris 2 sm & digoreng
200 gm kerisik
150 gm gula melaka
1.5 kg santan pekat
1 kg santan cair
3 helai daun kunyit - dihiris
150 gm serbuk rempah kari daging + sedikit air - dibancuh

Bahan (A) dikisar

100 gm lengkuas
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sm halia
10 batang serai
10 tangkai cili kering

Bahan (B) digoreng tanpa minyak & ditumbuk

40 gm bunga lawang
30 gm bunga cengkih
30 gm biji jintan putih
30 gm biji jintan manis
30 gm biji buah pelaga
3 sm kulit kayu manis

Cara membuat

1. Daging dipotong kiub dan dibersihkan. Perapkan dengan rempah kari, bahan (A) dan (B) selama 2 jam dalam kuali.
2. Tuangkan santan cair dan masak dengan api sederhana.
3. Apabila mendidih, masukkan santan pekat dan masak lagi hingga daging lembut.
4. Masukkan kerisik, daun kunyit, isi kelapa, gula melaka, dan garam.
5. Kacau rata rendang ini dan masak lagi hingga kering dan keluar minyak.

No comments:

My Best Rock